IDŐPONTFOGLALÁS: +36 96 800 100 +36 96 800 400

Gyógytornász, sport-rehabilitációs szakember és manuálterapeuta

Radó Krisztina - Gyógytornász, sport-rehabilitációs szakember és manuálterapeuta rendelése

A gyógytorna az a fizioterápiás módszer, amellyel az egyes mozgásszervi panaszokat, sérüléseket hatékonyan kezeljük. Rendelőnkben szakorvosok (ortopédus, reumatológus, neurológus) végzik a diagnosztikus vizsgálatot, mely alapján diplomás gyógytornász segítségével egyénre szabott mozgáskezelést biztosítunk. A gyógytorna kezelések elsődleges célja a fájdalom csökkentése, az ízületi mozgások javítása és teljessé tétele. Betegeink a kezelések alatt megtanulhatják, hogy saját maguk mit tehetnek panaszaik csökkentése, megszüntetése érdekében.

 

Elsősorban az alábbi állapotokkal, betegségekkel kezeljük ügyfeleinket

·      Gerincsérv

·      Gerincferdülés

·      Egyéb nyak-, hát- vagy derékfájdalommal járó gerincproblémák

·      Tartási rendellenességek

·      Balesetek, sportsérülések utáni állapotok (törés, szalagszakadás)

·      Műtét utáni állapotok

·      Csontritkulás

·      Ízületek kopásos betegségei

·      Kezelési módszereink közé tartozik

·      McKenzie-módszer

·      Schroth-módszer

·      Manuálterápia

·      Gerinctorna a törzsizmok erősítésével

 

Mi a McKenzie módszer alapja?

A  McKenzie módszert (más néven MDT, azaz “Mechanical Diagnosis and Therapy” ) Robin McKenzie gyógytornász fejlesztette ki, aki a páciensre szabott kezelés kidolgozásában hitt.

Az úgynevezett mechanikai diagnózis és terápia tehát az alapos vizsgálatról és a beteg állapotának megfelelő, személyre szabott kezelés kidolgozásáról szól. Ennek megfelelően első körben a terapeuta azt vizsgálja, hogy a páciens fájdalomérzete hogyan változik különböző testhelyzetekben és mozgások hatására (mozgásvizsgálat). A megfigyelés arra irányul, hogy a fájdalom szintje mikor csökken, illetve mely esetekben szűnik meg. Emellett a beteg részletes kikérdezésével a terapeuta annak is utánajár, hogy a páciens fájdalma mikortól és hogyan kezdődött, hol érezhető, illetve adott esetben hova sugárzik ki, mi áll a hátterében (műtét, esetleg baleset), valamint utalhat-e bármi gyulladásra vagy egyéb elváltozásra.

A gyakorlatok kialakítása annak tudatában történik, hogy a páciens fájdalmának mik a legfőbb ismérvei (fájdalom iránya, erőssége) bizonyos mozgások hatására. A módszer legnagyobb előnye, hogy felismerte, nem minden betegnek tesz jót ugyanaz a gyakorlat, hiszen mindig az egyéni sajátosságokból és fájdalomérzetből kell kiindulni.

 

Mi az a Schroth módszer?

A Schroth módszer a gerincferdülés (scoliosis), a tartáshibák, illetve a Scheuermann betegség háromdimenziós korrekciójára és különböző gerincfájdalmak kezelésére alkalmas. A Scheuermann féle betegség esetében a gerincoszlop szagittális síkú (nyílirányú)  görbülete eltér a normálistól.

A módszer a gerinc felegyenesítését célozza meg, a gerinc maximális nyújtásával, három dimenziós forgató légzéssel, valamint izomerősítéssel. A korrekciós gyakorlatok a mindennapi életbe könnyen beépíthetők. A terápia minden esetben egyénre szabott. A 3 dimenziós korrekcióban nagy szerepe van az irányított forgató légzés technikájának és a szív – és légzőrendszeri tréningnek.

 

Manuálterápia

A manuálterápia kifejezés a latin “manus” szóból ered, melynek jelentése kéz. A kézzel végzett kezelés lényege a gerinc és a medence statikájának helyreállítása speciális fogások révén. A terápia fő célja a támasztó – és mozgatórendszer fájdalmának, akut és krónikus elváltozásainak kezelése, valamint a tünetek enyhítése. A kezelést a kórelőzmény megismerése, minden részletre kiterjedő elemzése és egy átfogó vizsgálat előzi meg. A páciens állapotának felmérése történhet MR, CT, vagy ultrahang vizsgálattal, adott esetben specifikus laborvizsgálatokkal.

Miért fontos a gerinctorna?

A gerinctorna elősegíti a törzsizmok erősítését, az izommerevség megakadályozását, valamint oldja a beszűkült gerincmozgásokat és javítja a testtartást. A fő cél a körülményekhez és a beteg állapotához képest a lehető legnagyobb mozgástartomány fenntartása, valamint a testtartás optimalizálása.

 

A gerinctorna gyakorlatok, típusaik szerint az alábbiakat célozzák meg:

  • Izomerősítés
  • Az izmok nyújtása
  • Az ízület teljes kimozgatása
  • Állóképesség javítása