MR Vizsgálat

MR Vizsgálat

Kontraszt anyagos vizsgálat elvégzéséhez orvosi beutaló és/vagy javaslat szükséges.

Mi az MRI vizsgálat?

Az MR, azaz mágneses rezonancia, olyan diagnosztikai képalkotó eljárás, mely  a mágneses teret felhasználva készít részletes felvételeket a vizsgált területről. A készülék által létrehozott mágneses térben a szervezetben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletgazdag, nagy felbontású, háromdimenziós képpé alakítja.

A Rába Medical Center egy 1,5 Teslás, 60 cm átmérőjű GE Signa Creator berendezéssel rendelkezik. 

A mágnes erőssége nagyban befolyásolja a felvételek minőségét, minél erősebb, annál nagyobb a garancia a jó minőségű, élesebb képek elkészítésére a vizsgált szervekről és szövetekről.

MRI Vizsgálat akár ma!

Gyors és precíz leletezés!

Mikor van rá szükség

Az MR vizsgálat, – melynek nincsen az emberi szervezetre káros hatása -, precíz képet ad a vizsgált területről, szervről, így elősegítve a pontos diagnózis felállítását.

Lágyrészek (izmok, inak, erek, zsírszövet, kötőszövet) vizsgálatára kiválóan alkalmas. Az agy, illetve gerincvelő problémáinak feltárására, stroke, szív- és érproblémák, trombózis diagnosztizálására, a gerinc (nyaki, háti, lumbális) és az ízületek, a has- és kismedence, illetve az emlő és a nyaki lágyrészek vizsgálatára is ajánlott.

Mágneses rezonancia vizsgálat olyan esetekben javasolt, amikor a CT vizsgálat nagyobb kockázattal jár: így fiatalok, terhesség, vagy korábbi gyakori sugárterhelés esetén. Mindemellett, ha nem lehet egyértelmű diagnózist felállítani más képalkotó diagnosztikával (ultrahang, röntgen, CT), gyakran alkalmaznak MR vizsgálatot.

Hogyan készüljek a vizsgálatra

A natív vizsgálat nem igényel különösebb felkészülést. Ugyanakkor, ha kontrasztanyagos MR vizsgálatra kerül sor, fontos, hogy éhgyomorra érkezzen, tehát az időpont előtt 6 órával már ne fogyasszon ételt, csak vizet igyon.

A kontrasztanyagos vizsgálat elvégzéséhez 1 hónapnál nem régebbi vesefunkció laborlelet szükséges, mely a vesék működését mutató kreatinin és karbamid szint vizsgálatát is tartalmazza.

A vizsgálatot megelőzően, az időpontfoglaláskor kollégánk részletesen kikérdezi Önt a szervezetében esetlegesen előforduló fémről és egyéb, a vizsgálatot befolyásoló körülményről, illetve pontos tájékoztatást ad a vizsgálathoz szükséges dokumentumokkal (pl. orvosi javaslat) kapcsolatban.

Fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre is. Mobiltelefonra, bankkártyára, órára is!

Mi történik a vizsgálat során

A vizsgálatot megelőző tájékoztatást követően az operátor bekíséri az MR vizsgálóba és megkéri, hogy helyezkedjen el a vizsgáló ágyon

Az operátor beállítja a vizsgálathoz szükséges testhelyzetet (a vizsgálat többnyire hanyatt fekvő pozícióban történik), felhelyezi a szükséges tekercseket, majd a vizsgálóágy beemeli Önt a mágneses csőbe

Fontos, hogy a vizsgálat egyes részei során mozdulatlanul maradjon, csak akkor változtathat testhelyzetén, ha az operátor engedélyt ad rá

A kivizsgálás átlagosan 30 percig tart (a több testájat érintő vizsgálatok, mint például a teljes gerinc MR, hosszabb időt igényelnek)

A gép hangos zörejeit fülvédővel, füldugóval tudjuk csökkenteni.

Kontrasztanyagos vizsgálat

A kontrasztanyag egy paramagnetikus (az gép számára látható anyag), gyógyszernek minősülő vegyület, melyet közvetlenül a vénába kell beadni. A kontrasztanyagot testsúly kilogrammonként meghatározott mennyiségben kell adagolni, ennek segítségével könnyebben láthatóvá válik a lágyrészek és az erek állapota, pontosabb képet kaphatunk egy elváltozás helyzetéről, méretéről és típusáról. Bizonyos vizsgálatoknál elég a kontrasztanyag nélküli –úgy nevezett natív – vizsgálat, más vizsgálatok csak kontrasztanyaggal végezhetők el. Ezt minden esetben kezelőorvosa, radiológusa határozza meg.

A kontrasztanyag beadásának feltétele, hogy a vizsgálat elvégzésekor megfelelő vesefunkciós értékkel rendelkezzen. Ezt akár egy friss laboratóriumi lelettel is lehet igazolni, de lehetőség van a helyszínen egy kreatinin gyorsteszt elvégzésére is.

Kontraszt anyagos vizsgálat elvégzéséhez orvosi beutaló és/vagy javaslat szükséges.

Az MR vizsgálat előnyei
 • Teljesen fájdalommentes
 • Nem jár sugárterheléssel, hiszen mágneses rezonancia alapú
 • Semmiféle hosszú távú káros hatása nincs a szervezetre
 • Szűrővizsgálatként is alkalmazható
 • Pontosan feltérképezhető vele a kívánt terület, invazív beavatkozás nélkül
Van-e kockázata az MR vizsgálatnak
 • A terhesség első trimeszterében elővigyázatosságból nem végezzük el a vizsgálatot (bár a tudomány jelen állása szerint a mágneses rezonancia nem veszélyezteti a magzatot sem)
 • Az MR vizsgálatnak nincs káros hatása az emberi szövetekre
 • A kontrasztanyag okozhat kisebb allergiás reakciót, mely rendkívül ritka és jól kezelhető. Az ilyen jellegű kockázat mérséklésére minden páciensünk előzetesen kérdőívet tölt ki, mely felméri az általános egészségi állapotot. Az operátor ez alapján határozza meg, hogy a vizsgálat elvégezhető-e.
Mikor nem végezhető el a vizsgálat

Amennyiben Ön pacemakerrel rendelkezik, nincs lehetőség a vizsgálat elvégzésére az életveszélyes kockázat miatt.

Ha korábbi műtétekből adódóan beépített fémek vannak szervezetében (csavarok, kapcsok, beépített hallókészülékek, szívbillentyűk) kérjük, szintén jelezze kollégánknak, hogy mérlegelhesse az esetleges kockázatokat. 2000 óta kizárólag olyan fémeket használnak beültetésnél illetve műtéteknél, melyekkel a mágneses rezonancia vizsgálatok is biztonságosan elvégezhetőek.

Mikorra várható az eredmény

A CD-t a képi anyaggal a vizsgálatot követően azonnal kézhez kapja. Az írásos kiértékelés a vizsgálat után kb. 24-48 órával később kerül kiküldésre e-mailben.

A leletek személyes átvételére van, postai úton való kiküldésre nincs lehetőség!

MR vizsgálati területek
 • Agykoponya

Koponya MR vizsgálattal az agy vizsgálható, jól látható a szürke- és fehérállomány, az agykamrák, az erek.

 • Agykoponya angiográfiás vizsgálat

A koponya angiographia MR vizsgálat az agyban található erek állapotának vizsgálatára szolgál. Egy olyan nem invazív vizsgálati forma, amely a CT vizsgálattal ellentétben nem jár sugárterheléssel. Bizonyos esetekben alternatívája lehet a katéteres angiographiának, amelyet minden alkalommal kontrasztanyag adásával végeznek.

 • Alkar
 • Arckoponya
 • Belső fül

A belső fül MR vizsgálat alapvetően idegi típusú halláskárosodás okának felderítésére szolgál. Az MR vizsgálat segíthet diagnosztizálni ideghüvely daganatokat, kisagy-hídszögleti daganatokat, cisztákat és más elváltozásokat a belső fülben. 

A belső fül MR vizsgálattal diagnosztizálhatók gyulladások, daganatok, és más lágyrész elváltozások. Kezelőorvosa kérheti a vizsgálatot, ha önnél az alábbi betegségek lehetősége áll fenn.

ideghüvely daganat

kisagy-hídszögleti daganat

ciszta

 • Boka

A végtag MR vizsgálattal diagnosztizálhatók gyulladások, daganatok, és más lágyrész elváltozások. Kezelőorvosa kérheti a vizsgálatot, ha önnél az alábbi betegségek lehetősége áll fenn.

izom és ínsérülések

porcsérülések

gyulladás

daganatos megbetegedés

A vizsgálat akkor tekinthető indokoltnak, ha ön balesetet szenvedett, lokális fájdalmai vannak vagy csökkent mobilitást tapasztal a végtagokban.

 • Comb

Végtag lágyrész MR vizsgálatot leggyakrabban valamilyen sérülés esetén kér a traumatológus, illetve laborvizsgálatok és ultrahang mellett a reumatológus az izomfájdalmak pontos okának meghatározására.

Az alábbi lágyrész elváltozások diagnózisát segíti a vizsgálat:

a lágyrészben tapintható dudor

izomszakadás

vérömleny

csont ödéma

csont tumor, áttét

csontelhalás

A szakorvos általában akkor rendeli el a vizsgálatot, ha a lágyrész elváltozás nem látszik egyértelműen az ultrahang felvételen, vagy pontosabb képet szeretne kapni annak kiterjedéséről, elhelyezkedéséről.

Az alábbi panaszok utalhatnak valamilyen lágyrész sérülésre, vagy elváltozásra, amivel minden esetben javasolt először reumatológus szakorvost felkeresni:

izomban tapintható dudor

izomfájdalom (túlerőltetésből, vagy sérülést követően)

ínhüvely mentén jelentkező fájdalom

íntapadásnál fellépő fájdalom (pl. teniszkönyök)

 • Csípő

A csípő MR a csípőízület részletes vizsgálatát teszi lehetővé, segítségével megállapíthatók a lágyrészek sérülései, gyulladások, daganatok, de használják az ízületi tok elváltozásainak diagnosztizálására is. Akkor is végzünk csípő MR-t, ha a röntgenvizsgálat a tartós fájdalom ellenére nem jelez semmiféle elváltozást.

Az MR vizsgálattal diagnosztizálhatók gyulladások, daganatok, és más lágyrész elváltozások. Kezelőorvosa kérheti a vizsgálatot, ha önnél az alábbi panaszok, betegségek állnak fenn.

Régóta fennálló derékfájdalom, amelyet nem magyaráz meg röntgen, vagy más orvosi vizsgálat

Csípőízületi kopás

Csontnekrózis (a csont bizonyos területeken elhal)

 • Csukló

Az MR vizsgálattal kimutathatóak a lágyrész elváltozások, például az izmok, ízületek elváltozásai, emellett diagnosztizálhatóak vele vérzések, gyulladások, és daganatok.

A végtag MR vizsgálattal diagnosztizálhatók gyulladások, daganatok, és más lágyrész elváltozások. Kezelőorvosa kérheti a vizsgálatot, ha önnél az alábbi betegségek lehetősége áll fenn.

izom és ínsérülések

porcsérülések

gyulladás

daganatos megbetegedés

A vizsgálat akkor tekinthető indokoltnak, ha ön balesetet szenvedett, lokális fájdalmai vannak vagy csökkent mobilitást tapasztal a végtagokban.

 • Emlő

Az emlőben már meglévő – ultrahanggal, mammográfiával már diagnosztizált – daganatok vizsgálatára alkalmazzák leggyakrabban az MR-vizsgálatot. Szűrésre ezt a diagnosztikai módszert nem javasolt használni ugyanis az elváltozás típusa nehezebben azonosítható MR-el, mint más diagnosztikai eljárásokkal.

Kiválóan alkalmas az esetleges nyirokcsomó áttétek fölkutatására, továbbá az emlő implantátumok esetleges sérüléseinek kizárására vagy bizonyítására.

 • Felkar
 • Gerinc – nyaki, -háti, -ágyéki

Nyaki gerinc: A nyaki (cervicalis) gerincszakasz MR vizsgálatával meghatározhatóak a nyaki gerinc elváltozásai, a porckorong betegségei, ellenőrizhetőek a műtét utáni hegek, diagnosztizálhatóak a csontvelő és a csigolyák környéki eltérések.

Leggyakrabban porckorongsérv – discus hernia –, trauma, gerinccsatorna szűkület – spinalis stenosis –, gerincvelőt érintő folyamatok, és fejlődési problémák gyanúja esetén végezzük az MR vizsgálatot.

Háti gerinc: A háti (thoracalis) gerincszakasz MR vizsgálatával meghatározhatóak a gerincoszlop elváltozásai, a porckorong betegségek, a csontvelő és a csigolyaközi eltérések, de alkalmas a műtét utáni hegek ellenőrzése is.

A háti szakasz MR vizsgálatát leggyakrabban trauma vagy degeneráció gyanúja esetén, illetve gerincvelőt érintő folyamatok kimutatására alkalmazzuk.  

Az MR vizsgálattal többféle betegség diagnosztizálható. Kezelőorvosa kérheti a vizsgálatot, ha önnél az alábbi panaszok, betegségek állnak fenn.

porckorong kopás

porckorong sérv

daganatos betegség

gyulladás

sérülés

Ágyéki gerinc: Az ágyéki vagy lumbális (lumbosacralis) gerincszakasz MR vizsgálatával meghatározhatóak a gerincoszlop elváltozásai, a porckorong betegségei, a csontvelő és a csigolya környéki eltérések. Segítségével ellenőrizhetők a műtétek utáni hegek.

MR vizsgálatot a lumbális szakaszon leggyakrabban porckorongsérv (discus hernia) és fejlődési rendellenességek gyanúja esetén végezzük.

Teljes gerinc: A teljes gerinc MR vizsgálat magában foglalja a nyaki-, háti-, és lumbalis gerinc szakaszokat. A vizsgálat során a gerincvelő is jól látható.

 • Has és kismedence
 • Has

A vizsgálat során a máj legfelső pontjától a vesék aljáig végezzük a vizsgálatot, így az adott régióba tartozó szervekről (máj, gyomor, epehólyag, vesék, mellékvesék, hasnyálmirigy, az emésztőrendszer felső szakasza stb.) kaphatunk információt.

MR indikációs kórképek has MR vizsgálata esetén:

Gyulladásos folyamatok feltérképezése,

Az adott régióba tartozó szervek onkológiai megbetegedéseinek tisztázása

Onkológiai megbetegedések kezelése utáni kontroll vizsgálat esetén

CT kontrasztanyag érzékenység esetén

Fejlődési rendellenességek esetén

Differenciál diagnosztikai problémák tisztázására

Az MR vizsgálatot megelőzően minden esetben konzultáljon kezelőorvosával. A vizsgálat előtt 6 órával már ne étkezzen

Kontrasztanyaggal történő vizsgálathoz minden esetben szükséges orvosi javaslat. A vizsgálatot megelőzően 6 órával már ne fogyasszon ételt.

A kontrasztanyag beadásának feltétele a megfelelő vesefunkciós érték (kreatinin és karbamid). Ehhez friss laboratóriumi lelet szükséges, de lehetőség van a helyszínen az MR operátor segítségével kreatinin gyorsteszt, illetve eGFR mérés elvégzésére is, mely ujjbegyből, szúrással vett vérmintából történik.

 • Keresztcsont
 • Kéz – ujjak ízületei
 • Kismedence

A vizsgálat során a hasi főverőér kettéágazásától a szeméremcsont aljáig végezzük a vizsgálatot, így az adott régióba tartozó szervekről ( belek alsó szakasza, húgyhólyag, petefészek, méh, prostata stb.) kaphatunk információt

MR indikációs kórképek kismedencei MR vizsgálata esetén:

Gyulladásos folyamatok feltérképezése,

Az adott régióba tartozó szervek onkológiai megbetegedéseinek tisztázása

Onkológiai megbetegedések kezelése utáni kontroll vizsgálat esetén

CT kontrasztanyag érzékenység esetén

Fejlődési rendellenességek esetén

Differenciál diagnosztikai problémák tisztázására

A kismedence MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a panaszok függvényében nőgyógyász, vagy urológus szakorvossal konzultálni.

 

A vizsgálathoz a közepesen telt húgyhólyag optimális, ez nők esetében segíti a méh megfelelő láthatóságát is a felvételeken.

Kontrasztanyaggal történő vizsgálathoz minden esetben szükséges orvosi javaslat. A vizsgálatot megelőzően 6 órával már ne fogyasszon ételt.

A kontrasztanyag beadásának feltétele a megfelelő vesefunkciós érték (kreatinin és karbamid). Ehhez friss laboratóriumi lelet szükséges, de lehetőség van a helyszínen az MR operátor segítségével kreatinin gyorsteszt, illetve eGFR mérés elvégzésére is, mely ujjbegyből, szúrással vett vérmintából történik.

 • Könyök

Az MR vizsgálattal kimutathatóak a lágyrész elváltozások, például az izmok, ízületek elváltozásai, emellett diagnosztizálhatóak vele vérzések, gyulladások, és daganatok.

A végtag MR vizsgálattal diagnosztizálhatók gyulladások, daganatok, és más lágyrész elváltozások. Kezelőorvosa kérheti a vizsgálatot, ha önnél az alábbi betegségek lehetősége áll fenn.

izom és ínsérülések

porcsérülések

gyulladás

daganatos megbetegedés

Orvosa akkor tarthatja indokoltnak a vizsgálatot, ha ön balesetet szenvedett, lokális fájdalmai vannak vagy csökkent mobilitást tapasztal a végtagokban.

 • Lábfej

Az MR vizsgálattal kimutathatóak a lágyrész elváltozások, például az izmok, ízületek elváltozásai, emellett diagnosztizálhatóak vele vérzések, gyulladások, és daganatok.

A végtag MR vizsgálattal diagnosztizálhatók gyulladások, daganatok, és más lágyrész elváltozások. Kezelőorvosa kérheti a vizsgálatot, ha önnél az alábbi betegségek lehetősége áll fenn.

izom és ínsérülések

porcsérülések

gyulladás

daganatos megbetegedés

Orvosa akkor tarthatja indokoltnak a vizsgálatot, ha ön balesetet szenvedett, lokális fájdalmai vannak vagy csökkent mobilitást tapasztal a végtagokban.

 • Lábszár
 • Nyaki lágyrész 

A nyaki lágyrész MR a lágyszájpad és a nyelvcsont közötti garatszakasz, az algarat, a mandulák, a pajzsmirigy és a tüdőcsúcs elváltozásait mutatja meg, legyenek azok sérülések, gyulladások vagy daganatok.

Orvosa akkor tarthatja indokoltnak a nyaki lágyrész MR vizsgálatot, ha önnél daganatos megbetegedés gyanúja merül fel fej-nyaki részen. Ezt jelezhetik folyamatosan növekvő, fájdalmatlan csomók a nyakon, nyelési nehézség, nyeléskor fülbe sugárzó fájdalom, nem múló köhögési inger, rekedtség. Az MR vizsgálat nagy pontossággal tudja megállapítani a tumorok és az áttétek kiterjedését a lágyrészeken. Ezen túl a vizsgálat alkalmas különböző gyulladások, és az erek vizsgálatára.

 • Orbita

Az orbita (szemüreg vagy szemgödör) MR a szem elváltozásainak diagnosztizálására alkalmazható, kimutathatóak vele a szemgödör és a szemgolyó elváltozásai, a látóideg sorvadása és gyulladása, a szemizmok megvastagodása, a szemgolyó és a szemüreg daganatos megbetegedései, a szemüreg zsírszövetének esetleges ödémája, gyulladása.

Tumor vizsgálatoknál kontrasztanyag adását követően, a környezetre kórosan átterjedt daganatos területek jól kirajzolódnak és a folyamat kiterjedése nagy pontossággal megítélhető.

 • Sella

Agyalapi mirigy MR vizsgálatot számos betegség gyanúja esetén elrendelhet az orvos. Ilyen például a kóros elhízás, a meddőség, a növekedési zavar – alacsony növés gyanúja–, a pajzsmirigy betegségei, a nemi hormonok zavara.

De indokolhatja ezt a vizsgálatot az agyalapi mirigy daganatának gyanúja, a magas prolaktin hormon szint is, ilyenkor sella CT vizsgálat lehetősége is felmerül. Az agyalapi mirigy MR-el a hiányzó vagy kicsi elülső lebeny és a hipotalamusz alaktani elváltozásai is kimutathatók.

 • Szív

A kardiovaszkuláris mágneses rezonanciás (MR) vizsgálat erős mágneses teret, rádiófrekvenciás hullámokat, valamint egy nagy teljesítményű számítógépet használ, hogy nagyon részletes álló- és mozgóképeket készítsen a szív különböző részeiről (szívüregek, szívbillentyűk, szívizom, szívburok) és annak környezetéről. Számos felvétel történik különböző szögekből a szívről, valamint a szívbe tartó és onnan kimenő erekről a vizsgálat során. A rögzített képek segítségével látható és mérhető a szívműködés, valamint, hogy hogyan áramlik a vér az ereken és a szívbillentyűkön keresztül. Ez a fejlett diagnosztikai technológia részletes információkkal tud szolgálni az egyes szívbetegségek típusairól és súlyosságáról.

Kardiológus szakorvosa szív MR vizsgálatot kérhet, ha Önnek valamely, az alábbiakban felsorolt szívbetegsége van, vagy annak rizikója áll fenn:

szívelégtelenség

korábbi szívinfarktus okozta szívizom-károsodás

szívizomgyulladás

szívburokgyulladás

veleszületett szívbetegség

szívbillentyű probléma

szívizom betegség vagy tumor

egyéb térfoglaló elváltozás a szíven belül.

A szív MR hasznos lehet a pontos diagnózis meghatározásához szívizom megvastagodás, tágult jobb kamra, vagy csökkent bal kamrai pumpafunkció esetén. Első választandó teszt azon betegeknél is, akiknél tágult aorta (főverőér) miatt rendszeres utánkövetésre van szükségük.

A vizsgálat elvégzéséhez nem szükséges beutaló, azonban, ha bármilyen panasza van, a vizsgálat előtt minden esetben keressen fel kardiológus szakorvost, aki a panasznak leginkább megfelelő vizsgálati módot fogja javasolni.

A legtöbb beteg esetében szükséges kontrasztanyag adása, mert a kontrasztos vizsgálat nagyon fontos többlet információkat biztosíthat a szívről és az erekről. A kontrasztanyag segítségével találhatjuk meg az infarktusos heget, határozhatjuk meg a szívizom életképességet, láthatunk kötőszövetes elfajulást lezajlott szívizomgyulladásban, különböző szívizombetegségekben vagy tárolási betegségekben, továbbá a szívet érintő tumorok valamint a szívburok érdemi vizsgálatánál is elkerülhetetlen adása.

 • Térd

A térd betegségeinek vizsgálata során, azaz a térdet alkotó csontok, az ízületi porc, a térdízület porcgyűrűje (meniscus), a térdkalács (patella), és a térdkalács porcának állapota és helyzete, valamint a térdet tartó összes szalagok vizsgálatát öleli fel a térd MR.

 • Váll

A vállízület vizsgálata esetén a váll kopásos betegségei, balesetet követő sérülései, a vállat körülölelő rotátorköpeny szakadása, az ízfelszín, a porcok vastagsága, a lágyrészek elváltozásai jól megítélhetők a vizsgálattal.